Gebruikersvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijke HR software: waarom is dat belangrijk?

Maar al te vaak ontmoet ik een begeisterde directeur of HR professional die een vlammend betoog houdt over het belang van getalenteerde medewerkers. Vervolgens zie ik hoe deze gewaardeerde medewerkers zich door een draak van een formulier of software pakket moeten worstelen om hun feedback te kunnen zien… Dan lijkt soms het tegenovergestelde waar: dat software is ontworpen om medewerkers te ontmoedigen.

Ik doe dan ook een oproep aan alle organisaties die hun talent serieus nemen, om hun HR tooling net zo mooi te maken als hun visie op talent!

Waarom is gebruiksvriendelijke tooling zo belangrijk?

We zijn gewend geraakt aan mooie applicaties. De tijd dat we op een zwart scherm met knipperende groene lettertjes zaten te tekstverwerken, ligt ver achter ons. En nee, we zijn niet verwend geraakt. Studies tonen aan dat het ‘design’ van voorwerpen ons gedrag beïnvloedt. Om een grote zijstap te maken (nou ja, zo groot is hij niet). Wist je dat onze wegen worden ontworpen om ons gedrag te beïnvloeden? Wegen worden zo gemaakt dat we de snelheid rijden die hoort bij de weg. Je vraagt je misschien af hoe onze wegen dan worden ontworpen? Door de breedte van de weg, het gebruik van markeringen en borden voelen we ‘als vanzelf’: dit is een 80 kilometer weg. 

Hetzelfde principe geldt bij software. Een applicatie kan uitstralen: ‘dit is een technisch en verplicht proces’ of ‘dit is een leuke en uitdagende journey’. En deze uitstraling (en werking) beïnvloedt het gedrag van je medewerkers. Als je dus inzet op ‘continuous feedback’, zelfregie en ontwikkeling, dan wil je dat gebruiker ‘met plezier’ naar de applicatie gaat. Anders weet je één ding zeker; de adoptie van de tool -en daarmee je HR methodiek- zal moeizaam gaan.

Gebruiksvriendelijke HR software

Gelukkig is er tegenwoordig een hoop mogelijk. Door de opkomst van het ‘user experience design’ hebben we veel geleerd over hoe je je HR applicatie kunt vormgeven. Hierbij hebben we geleerd wat je moet doen om het gebruik van de tooling te stimuleren. Je hoeft tegenwoordig dus geen genoegen meer te nemen met softwarepakketten die zich richten op het proces. Kijk eens rond naar de verschillende HR tooling. En besef je hierbij dat niet jij -als directe of HR- de eindgebruiker is, maar je medewerker. Leef je dus in wat voor hem/haar een mooie tool is. 

Zelf ontwierpen wij onder andere Teampeak met de eindgebruiker op ons netvlies. Het resultaat? Betrokken medewerkers en een actief performance management. Geïnteresseerd in gebruiksvriendelijke HR software? Kijk dan eens hier.

Categorieën
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound