Nieuws

De gouden feedback formule

De gouden feedback formule

Feedback geven en ontvangen is voor velen best wel spannend. Ze willen anderen geen pijn doen en tegelijkertijd doet het zeer als iemand vertelt dat je ‘het niet goed doet’. Mensen vermijden het daarom liever. En dat is zonde! Feedback is namelijk heel waardevol en onmisbaar als je wilt groeien. En het is helemaal niet zo moeilijk als je het goed aanpakt en goed overbrengt. Wij vinden feedback geven en ontvangen geweldig, maar dat komt mede door de gouden feedback formule. En die delen we graag met je! 

Twee soorten feedback

Er zijn feitelijk maar 2 vormen van feedback, namelijk positieve en verbeter feedback. Lijkt simpel zou je zeggen, alleen voor beide vormen geldt: je kunt het goed of fout ‘geven’. Als je positieve feedback ‘fout’ geeft, klinkt het meer als aanmoediging: ‘Wauw, je hebt geweldig werk opgeleverd. Great job!’. Dit zorgt zeker voor een glimlach bij de ontvanger, maar het zorgt er niet voor dat iemand het geweldige werk blijft doen. Want wat er zo geweldig is, dat wordt niet aangegeven. Verbeter feedback die’ fout’ gegeven wordt, lijkt meer op kritiek: ‘Jij hebt slecht werk geleverd’. Dit is niet leuk om te horen en ook hier geldt weer: je hebt geen resultaat, want wat er beter moet, is niet helder. Je voelt hem misschien al aankomen: als je wilt dat je feedback aankomt, onderbouw het dan! 

Onderbouw je feedback

Of je nu verbeter feedback of een compliment geeft: onderbouw je feedback. Het is heel leuk om een aanmoediging te ontvangen, maar waarom was het eigenlijk zo goed? Hiermee motiveer je de ander om datgene wat goed was te blijven doen! En als iemand niet goed presteert, waar komt dat dan door? Het ‘waarom’ is dus het belangrijkste onderdeel, omdat iemand alleen dan leert en groeit. Mensen weten dan precies wat ze kunnen verbeteren of herhalen in het geval van een compliment. Dus onthoud: vertel altijd het ‘waarom’ van je feedback. 

De gouden feedback formule = GEIN(ig)

Dan is het nu tijd voor de gouden feedback formule! En die noemen we GEIN:

Gedrag
Effect
I
N

Deze formule gaat over hoe je feedback geeft. Feedback geven is soms best spannend en je wilt niet dat het vervelend overkomt. De simpele regels van GEIN zorgen ervoor dat je feedback goed overbrengt. Je doet dit als volgt: 

Beschrijf het Gedrag van de ander zo objectief mogelijk (wat zie je iemand doen, wat hoor je iemand zeggen). Vervolgens beschrijf je het Effect dat het op jou heeft. Je kunt tegen iemand zeggen: ‘Je bent zenuwachtig’. Maar beter is: ‘Je zegt veel ‘ehe ehe’ en daarom kom je op mij zenuwachtig over.’ Voel je het verschil? Houd het daarnaast bij Ik in plaats van ‘iedereen vindt…’ en geef je feedback zo snel mogelijk: Nu. Niemand vindt het namelijk leuk om te horen dat je drie weken geleden iets van hem of haar vond. 

Doe het veilig en met humor 

Het is een simpele en gein(ige) regel toch? Als je deze regel toepast, is het geven van feedback niet zo heel lastig meer. Houd er wel rekening mee dat je feedback altijd in een veilige omgeving geeft. Doe het dus niet in een groep, maar één op één. En als het bij jou en je collega’s past, voeg dan een beetje positieve humor toe. Dat doet niemand kwaad en humor kan een situatie luchtig maken. Wij zouden zeggen: probeer de gouden feedback formule uit en ervaar het verschil. Heeft de gouden formule niet gewerkt? Dan ontvangen wij graag jouw feedback.

Categorieën
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound