Inspiratie

Waarom kiezen voor een high performance team?

Een high performance team? Wat is dat eigenlijk? Deze werkmethode beschrijven auteurs Ben Kuipers en Sandra Groeneveld in De kracht van high performance teams en is in de onderstaande quote te zien. Welke CEO wil nou niet teams die slimmer werken (in plaats van harder)? Teams die werken met meer passie, zichzelf en elkaar uitdagen en daarmee ook organisatiedoelen behalen? Sounds good to me! Daarom kiest onder andere Google ook ervoor om te werken in HPT’s.

Een high performance team is een team dat uitzonderlijke prestaties weet neer te zetten. Gewone mensen die als team tot uitzonderlijke prestaties komen door een gemeenschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel om samen een taak of doel te behalen.

Ben Kuipers & Sandra Groeneveld

Sinds vorig jaar werken we, dankzij het corona-virus, wereldwijd meer thuis. Waar organisaties eerst dachten: “ik heb geen zicht op wat mijn medewerkers aan het doen zijn,” is dat nu veranderd. Deze weerstand is afgenomen door het zien van de potentie van het thuiswerken. “Bijna een kwart van de thuiswerkers wil ook na corona grotendeels thuis blijven werken” zo is gebleken uit het NEA-COVID-19 onderzoek van TNO. Maar als we meer thuis gaan werken, hoe houden managers en CEO’s meer zicht op de werkzaamheden? Het is nu meer dan ooit belangrijk om teams zo effectief mogelijk in te richten. Teams die het beste uit zichzelf, maar ook elkaar halen.

Talent wins games, but teamwork and intelligence win championships

De bovenstaande quote is van de basketballegende Michael Jordan, maar..  wat bedoelt hij ermee? Zonder goed functionerende teams win je de competitie niet. Je behaalt de beste resultaten met een team, als deze goed op elkaar is afgestemd. Dan kom je gewoon verder. Dat beaamt co-founder van LinkedIn, Reid Hoffman ook, hij zegt: “No matter how brilliant your mind or strategy is, if you’re playing a solo game, you’ll lose out to a team.” Focus niet op de individuen maar op wat er behaald kan worden als team. Wanneer teams goed op elkaar zijn afgestemd, weten welk doel er bereikt moet worden, het team divers is qua competenties en vaardigheden en ze elkaar feedback durven geven, dan kan het team voor de winst gaan. Op dat moment spreken we van een high performance team. Juist in deze tijden kunnen HPT’s vele  voordelen bieden. Maar, waar moet je allemaal rekening mee houden bij het investeren in een high performance team? Geen zorgen, we got your back, hieronder een overzicht van de belangrijkste voorwaarden:

 1. Zorg dat er een duidelijke doelstelling is.
  Niet ergens vluchtig tussendoor vertellen, maar echt een vertaling maken van het doel naar de concrete werkzaamheden van je teamleden.
 1. Creëer een klimaat waarbinnen mensen fouten durven maken.
  Met zo’n klimaat zijn je medewerkers niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en om risico’s te nemen.
 1. Ken je teamleden goed.
  Weet waar je mensen goed in zijn, maar dan ook vooral wat ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen.
 1. Investeer in een feedback cultuur.
  Met een feedback cultuur ontstaan er korte ‘leer-loops’, groei en saamhorigheid.
 2. Zorg dat de leidinggevenden meer inzicht krijgen in de medewerkers.
  Meer inzicht dan de huidige vaardigheden en capaciteiten, maar bijvoorbeeld ook: what makes them tick? Waar worden je medewerkers blij van? Door meer inzicht te hebben, kun je de teamdoelen mooi aan laten sluiten bij hun persoonlijke doelen.

‘Focus op groei en niet op controle’

Misschien was je de bovenstaande quote al tegengekomen op onze homepage. Eerder hadden we het over hoe organisaties controle misten bij het thuiswerken. Met een high performance team let je hier minder op, maar kijk je naar de potentie van je team. Een betere vraag is dus : “hoe laat ik mijn team(s) het beste functioneren?” Uiteindelijk willen we allemaal onze organisatiedoelen halen. Die haal je niet door te focussen op controle. Net als in de auto, kom je niet bij je bestemming door te focussen wat er in de auto gebeurt, maar door te kijken naar waar de weg naartoe gaat. Zie de potentie in je team en steek tijd om het beste uit je team halen want daar kan je kampioenschappen mee halen.

Ons advies is; investeer in high performance teams. Wil je weten hoe je dat kan doen of heb je een vraag hierover? Neem gerust contact op met mij of een van mijn collega’s of kijk eens op Teampeak.

Eerder werd dit artikel al gedeeld vanuit mijn LinkedIn-profiel.

Categorieën
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound