Gesprekken

Wat is een functioneringsgesprek?

Wat is een functioneringsgesprek? Ga je dit googelen, dan geeft Google maar liefst 146.000 resultaten. Tijd om dit gesprek dus eens onder de loep te nemen. Waarom voeren wij een functioneringsgesprek en waar hoort het bij? Lees het allemaal in de onderstaande tekst.

Wat is een functioneringsgesprek?

Wat is een functioneringsgesprek?

Het functioneringsgesprek is onderdeel van de beoordelingscyclus. Deze cyclus bestaat normaliter uit één jaar en verschilt per organisatie wanneer die start en eindigt. Vaak komt de cyclus overeen met het kalender- of schooljaar. In de beoordelingscyclus komen drie verschillende soorten gesprekken voor: 

  • Het planningsgesprek: hierin bespreek je de verwachtingen en doelstellingen tussen medewerker en manager voor het aankomende jaar. Tijdens dit gesprek bespreek je vaak de organisatiedoelen en hoe je de ontwikkelwensen van een medewerker hieraan koppelt.
  • Het functioneringsgesprek: hierin bespreek je hoe de medewerker functioneert en hoe de samenwerking met de manager gaat. Dit wordt vaak halverwege het jaar gepland om ook de tussenbalans op te maken om te kijken hoe het met de ontwikkeling van de medewerker staat. 
  • Het beoordelingsgesprek: hierin bespreek je of de verwachtingen en doelstellingen van het afgelopen jaar zijn behaald of niet. In dit gesprek vertelt vooral de manager wat hij of zij vindt van het functioneren van de medewerker en wordt hier vaak een beloning aan gekoppeld. 

Waarom is dit gesprek ontstaan?

Van oudsher is beoordelingscyclus ontstaan zodat managers beter zicht hebben op hoe het met de medewerker gaat. Dankzij onder andere alle gevoerde gesprekken en ingevulde formulieren, krijgt de manager een beter idee wat er op de werkvloer gebeurt. En, ook een beter beeld krijgt van de medewerker en zijn huidige vaardigheden. Als je dat allemaal weet, kan je hierop inspelen met het maken van bijvoorbeeld de persoonlijke doelstellingen. Al met al geeft de beoordelingscyclus inzicht in het presteren van de organisatie en zijn medewerkers.

Hopelijk is na het lezen van dit artikel jouw vraag ‘wat is een functioneringsgesprek’ beantwoord. Ben je benieuwd welke vragen er worden gesteld tijdens een functioneringsgesprek? Lees dat in onze blog hier. Wil je weten hoe je meer uit je organisatie kan halen? Hoe je met onze software ‘vernieuwend’ beoordelingssystematiek kan toepassen? Neem gerust contact op met mij of één van onze collega’s om daarachter te komen.

Categorieën
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound