Gesprekken

Beetje pijn bij tevreden medewerkers, is best oké

En waarom jij dat als manager wil faciliteren

Laten we het fenomeen medewerkerstevredenheid eens onder de loep nemen. Het is niet alleen een mond vol, maar zeker ook belangrijk! Bedrijven willen graag tevreden medewerkers. Waarom? Hoe tevredener de medewerker, des te productiever de organisatie. Dat is bewezen en zo denken we er bij Teampeak ook over, alleen… hoe doe je dat? In mijn vorige blog had ik het over  high performance teams waarin ik uitleg hoe een werkklimaat kan bijdragen aan goede prestaties. En nu neem ik je mee in wat een beetje pijn & tevreden medewerkers met elkaar te maken hebben. 

Wat ik nog wel eens zie gebeuren is dat organisaties medewerkerstevredenheid gelijkstellen aan: ‘medewerkers pamperen’. Dan zie ik een Barista in de lobby, hoor ik over uitgebreide lunches (op 1,5 meter) of gezellige vrijdagmiddagborrels. Tegenwoordig online trouwens, met complete borrelpakketten die worden bezorgd. Om met elkaar in stijl de week digitaal af te sluiten. En natuurlijk worden medewerkers daar blij van. Ja, wie niet? Toch is er een nog belangrijker factor die cruciaal is voor een tevreden medewerker. En die staat lijnrecht tegenover ‘pamperen’. Benieuwd welke dat is? Als je een hoge medewerkerstevredenheid wilt scoren, moet je je medewerkers uitdagen.

No pain, no gain

Wist je dat mensen graag leren en groeien? Jij, ik en vele anderen willen graag uitgedaagd worden. Waarom? Het zit in ons DNA. We willen ontwikkelen, onze grenzen opzoeken en eigenlijk willen we er (stiekem) overheen. Hoe spannend ook. Dit willen we privé en ook op ons werk. Waar sommigen de uitdaging zelf opzoeken, hebben anderen een zetje nodig. Dat ‘zetje’, daar zit de spanning, daar zit mogelijk de ‘pijn’. Nieuwe dingen proberen, risico’s lopen en misschien zelfs ‘onderuitgaan’. Ook al leer je er altijd van, niet iedereen zoekt dat uit zichzelf op. Want het is en blijft spannend, dat uit de ‘comfortzone’ stappen.

De vraag is dan ook: “Waarom zou je dat doen?” Simpel: voor het gevoel wat je ervoor terugkrijgt. Het gevoel wanneer je je grenzen hebt verlegd en nieuwe zaken hebt geleerd. Want poeh, dat voelt een partijtje goed. De dopamine schiet door het plafond. De hoeveelheid trots die je voelt, verslaat het gevoel van ‘pijn’.

Hoe doe je met liefde een beetje pijn?

Het is dus handig om een denkbeeldige groeibril op te zetten wanneer je naar je collega’s kijkt. Waar je nu misschien denkt: “hij/zij kan dat niet.” Als je vanuit een groeibril kijkt, kijk je naar de potentie van iemand. Wat is er mogelijk en wat is daarvoor nodig. “Ik zie, ik zie…”. Een collega die het nu nog niet kan, maar met een gezonde dosis moed en de juiste begeleiding, het zeker gaat kunnen. Je ziet als het ware de stretch die iemand moet maken. En die kan een beetje pijn doen ☺, maar gaat zeker iets opleveren. 

Wil je dit tot een nog hoger level tillen? Investeer dan (wederom) in je werkklimaat. Creëer een plek waar je medewerkers zich niet alleen ‘comfortabel’ voelen. Maar zorg voor een omgeving waar collega’s door een groeibril naar elkaar kijken. Zo kijkt iedereen vanuit potentie, dagen mensen elkaar uit. En wordt er meer mogelijk in je organisatie. 

Dus geloof jij -net als ik- dat tevreden medewerkers bijdragen aan de realisatie van je organisatiedoelen? Daag jezelf en je collega’s dan uit. Kijk vanuit de groeibril. Zorg voor een beetje pijn (met liefde). En ondersteun ze, waar nodig, om de stretch te maken. En geloof mij, daar kan geen barista tegen op.

Een werkklimaat waar iedereen zelf naar zijn eigen uitdaging zoekt? Daar kan ik of een van mijn collega’s je zeker mee helpen, ook als je andere vragen hebt. Dus neem gerust contact op en kijk eens rond op onze website Teampeak.

Dit artikel is al eerder gedeeld vanaf mijn LinkedIn-profiel.

Categorieën
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound