Nieuws

De 5 grootste HR-frustraties: zo los je ze op

De 5 grootste HR-frustraties: zo los je ze op

Het HR-vak is een mooi vak waarin je echt iets voor mensen kunt betekenen. Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Veel HR managers kampen namelijk ook met een aantal veel voorkomende frustraties. Wij kennen deze frustraties en hebben er ook een aantal goede oplossingen voor. En die delen we natuurlijk graag met je!

1.  Administratieve last

Als HR-manager word je vaak in de operationele uitvoering getrokken. Denk aan de salarisadministratie, het contractmanagement en het opstellen en uitzetten van vacatures. Er wordt veel tijd besteed aan deze grote operationele soep, terwijl je als HR-manager juist tactisch en strategisch wilt bijdragen.

De oplossing: zorg ervoor dat je niet te dienstbaar wordt. Leg uit dat je juist tijd nodig hebt om de organisatie te adviseren. Automatiseer daarnaast HR-taken met bijvoorbeeld HR-software en andere technische oplossingen. Software versimpelt processen, waardoor de administratieve last minder wordt. Daarnaast biedt software ook inzichten, denk bijvoorbeeld aan de performance per afdeling of het verloop van personeel.

2.  Retentie en betrokkenheid

Het behouden van medewerkers is in deze tijd een belangrijk aandachtspunt. We hebben een krappe arbeidsmarkt en zien goede medewerkers naar de concurrent vertrekken. De vragen waarmee je achterblijft: Waarom gaan ze weg? En waarom zijn ze niet betrokken bij onze organisatie? Een aantal redenen is: de concurrent biedt meer salaris, er zijn geen doorgroeimogelijkheden of ze vinden ze de baas bijvoorbeeld niet leuk. 

De oplossing: werk aan een positieve bedrijfscultuur. Dit betekent onder andere dat medewerkers kunnen doorgroeien, dat de werkregelingen flexibel zijn en dat er wordt geluisterd naar de behoeften en feedback van medewerkers. Kortom: creëer een high performance werkklimaat en daarmee een hoge medewerkerstevredenheid.  

3.  Conflictbeheer

Wanneer er conflicten zijn tussen teams of medewerkers, dan moet de HR-afdeling dit vaak oplossen. En dat is soms best een uitdaging. Het vereist onder andere goede communicatieve vaardigheden en empathie. En wanneer het op de HR-afdeling zelf niet goed gaat, vragen HR managers ook om hulp bij de directie. 

De oplossing: investeer in de gespreksvaardigheden van managers en leg op beleidsniveau vast hoe je met conflicten omgaat. Zorg er dus voor dat managers getraind zijn en spreek duidelijk naar elkaar uit hoe je met conflicten omgaat. Investeer daarnaast in de weerbaarheid van medewerkers door een feedbackcultuur te creëren. Hierdoor kunnen en durven medewerkers zichzelf uit te spreken, zonder dat er direct een conflict ontstaat.  

4.  Verandermanagement

Organisaties veranderen altijd en dit roept vaak weerstand op. Er zijn namelijk altijd mensen tegen verandering. Het kost de HR-afdeling meestal veel energie om dit te managen. De directie wil iets voor elkaar krijgen en de HR-afdeling moet ervoor zorgen dat medewerkers zich hiernaar gedragen. En daar zit het grootste frustratiepunt, want waarom doen medewerkers niet gewoon mee?

De oplossing: storytelling! Leg door middel van storytelling uit waarom er verandering nodig is. Vertel wat de verandering oplevert en wat er gebeurt als ze het niet doen. En onthoud: weerstand is betrokkenheid. Betrek je medewerkers in het proces en geef ze een stem.

5.  Werving nieuwe medewerkers

Last, maar zeker niet least: de werving van nieuwe medewerkers is in deze krappe arbeidsmarkt een doorn in het oog van veel HR-managers. Medewerkers zijn moeilijk te vinden en je moet ook nog eens concurreren met alle andere bedrijven die medewerkers zoeken.

De oplossing: creëer een sterk werkgeversmerk. Hier heb je op de lange termijn namelijk veel profijt van. Zorg ervoor dat je een werkgever bent waar mensen graag werken en waar voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Mensen willen namelijk ontwikkelen, groeien en carrière maken. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende kanalen benut om nieuwe medewerkers te vinden. En heb je er al eens over nagedacht om met referrals te werken?

Voor het implementeren van deze oplossingen, is het eerst belangrijk om in kaart te brengen welke frustraties er precies in jouw organisatie leven. Maar ook: Hoe wordt er op dit moment gehandeld? En wat zijn de wensen en behoeften? Wil je weten hoe jouw organisatie er nu voor staat? Doe dan eens de quick scan op onze website!

Categorieën
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound