Nieuws

Zo haal je het beste uit je rol als HR-manager

Als HR-manager ben je vaak overladen met operationele taken en word je relatief weinig om tactisch advies gevraagd. De gemiddelde week zit vol met taken als het opmaken van contracten, het schrijven van vacatureteksten, het verwerken van mutaties en ga zo maar door. Hoewel je een schat aan inzichten hebt over wat er beter kan binnen de organisatie, blijft het soms lastig om deze kansen te benutten, vanwege die operationele drukte. Wat ons betreft een grote zonde! HR-managers zijn helden en waardevolle adviespartners. Daarom geven wij een aantal waardevolle tips om het beste uit je rol als HR-manager te halen.

Inspireer je manager!

Als HR-manager heb je natuurlijk ook je eigen manager. Het is belangrijk om aan hem/haar te laten zien hoe waardevol jouw advies is. Vaak mag je ook wel tactisch en soms strategisch meedenken, maar over het algemeen word je snel de operatie weer ingetrokken. En dat terwijl jij veel beter weet hoe je talent moet aantrekken dan jouw manager. En in deze krappe arbeidsmarkt moet je als HR-manager boven op talent zitten, niet op de administratie. Probeer daarom je manager te inspireren door in te laten zien dat talentontwikkeling en het behouden van talent veel meer oplevert: minder verloop, meer tijd en meer geld. Jouw tactische en strategische advies maakt het verschil! 

Organiseer talentgerichte sessies

Je kunt je manager inspireren door regelmatig in gesprek te gaan over talent. Plan bijvoorbeeld een sessie van een uur met je manager(s), pak een flip-over en ga het hebben over talent. Laat zien hoe managers geholpen zijn met het behoud van medewerkers en bespreek hoe managers daar aan kunnen bijdragen. Rate medewerkers op hoe goed ze performen, bekijk waar nog potentie zit en waar mensen nog niet optimaal performen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de zogenoemde 9 box performance grid. Op de horizontale as zet je de performance van medewerkers van laag naar hoog en op de verticale as zet je de potentie van laag naar hoog. Bespreek vervolgens samen hoe je met alle talenten omgaat en wat je managers nog meer kunnen doen in de begeleiding. 

Unlock talent(testen)

Je kunt je rol als HR-manager ook versterken door te werken met talent testen. Talent testen geven veel inzicht in iemands talenten en ontwikkelpotentieel. Je kunt dit inzetten bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers en ook bij het vormgeven van je interne ontwikkelingsbeleid. Daarnaast zijn de uitkomsten van de testen een mooi begin voor een verdiepend ontwikkelgesprek. Talent testen zijn rijkelijk aanwezig, dus haal er je voordeel uit! Ook Teampeak biedt via Quest verschillende testen aan. De kosten zijn over het algemeen minimaal en het rendement is hoog. 

Van ‘moetje’ naar leuke gesprekken

Kijk ook eens goed naar je huidige gesprekscyclus. Hoe ziet deze eruit en kun je het misschien beter inrichten? Gesprekken worden vaak allemaal in één maand gepland, waardoor er tijdsdruk ontstaat. De kwaliteit gaat omlaag en medewerkers ervaren het vaak als een ‘moetje’. Ons advies is altijd: probeer de gesprekken door het jaar heen te verspreiden. Je hebt dan veel meer tijd om gesprekken goed voor te bereiden, waardoor de kwaliteit omhoog gaat en de gesprekken leuker worden. 

We kunnen nog veel meer tips geven, maar dit zijn tips die je direct kunt toepassen en veel opleveren. Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Neem dan eens contact met ons op! Teampeak maakt het leven van veel HR-managers makkelijker met slimme software. In de Teampeak App heb je bijvoorbeeld alle data van je medewerkers op één plek en heb je direct inzicht in hun performance. Hierdoor hebben managers meer tijd voor gesprekken en andere belangrijke taken. Bekijk alle features op onze website of plan een demo in!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound