Nieuws

4 elementen die high performance management makkelijker maken

Als je nog niet weet wat high performance management is, lees dan eerst eens onze andere blog. Daarin leggen we precies uit wat het betekent. Wil je met high performance management aan de slag? Pas dan de volgende 4 elementen toe in jouw organisatie.

Niet lui, maar verveeld 

Onderzoek toont allang aan dat het koppelen van een beloning aan harde resultaten niet meer werkt. Vooral de nieuwe generatie wordt hier niet warm van. Met een beloning ga je er namelijk van uit dat iemand lui is. De nieuwe generatie wordt vaak als laks bestempeld, terwijl ze eigenlijk verveeld zijn, omdat hun werk geen voldoening geeft. Ze willen zinvol werk doen waarbij aandacht is voor hun belangrijkste drijfveren: ontwikkeling en autonomie. Bij high performance management ligt daarom de nadruk op het empoweren van medewerkers om zichzelf te ontwikkelen. De volgende 4 elementen gaan je hierbij helpen.

1.  Vertrouwen

Ga uit van vertrouwen! Vertrouw erop dat mensen willen werken en maak het werk leuk. Wellicht glipt er wel eens een ‘underperformer’ doorheen, maar stop niet iedereen in dit hokje. Dat motiveert niemand. Richt je proces daarom niet in op controle en stop met de ‘handtekening voor akkoord’. Creëer daarentegen een werkklimaat waar mensen graag werken en waar ze kunnen ontwikkelen.

2.  Autonomie

Speel in op de drijfveer autonomie en geef medewerkers de regie. Dit vinden mensen doorgaans heel fijn en het vergroot hun eigenaarschap. Dit lijkt op het Ikea-effect: mensen geven een zelf in elkaar gezette Ikea-kast van 30 euro meer waarde dan een kant-en-klare-kast van 80 euro. Wanneer medewerkers dus zelf gesprekken initiëren en hun ontwikkeling inrichten, hechten ze er veel meer waarde aan.

3.  Feedback

Feedback gaat niet om het wijzen op fouten en elkaar overtuigen van je zienswijze. Als manager is het belangrijk om een coachrol aan te nemen. In plaats van zeggen wat je niet goed vindt, vraag je tijdens een gesprek: hoe vind je zelf dat het gaat? Laat collega’s feedback aan elkaar geven en integreer deze feedback in de gesprekken.

4.  Intern leren

Tot slot: laat young professionals leren van senior professionals. Zo creëer je een werkomgeving waarin young professionals kunnen ontwikkelen en tegelijkertijd stimuleer je informatieoverdracht (dit is belangrijk als iemand weggaat). Senior medewerkers zitten niet altijd op persoonlijke ontwikkeling te wachten, maar als je vraagt: wat kan jong talent van jou leren? Dan worden seniors geactiveerd en zet je ze in hun kracht als expert. 

De routekaart voor succesvolle implementatie

Er zijn natuurlijk nog veel meer elementen, maar dit zijn 4 belangrijke die je snel kunt toepassen. Wil je high performance management volledig implementeren? Dan is het belangrijk dat alle elementen goed bij jullie organisatie aansluiten. En omdat wij alle bedrijven en talenten graag zien groeien, hebben we een ‘Routekaart voor succesvolle implementatie’ ontwikkeld. Stuur ons een mailtje en je ontvangt van ons de handige routekaart.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound