Nieuws

Leg de regie bij de medewerker: de 4 grootste voordelen

In traditioneel performance management ligt de focus vaak op controle en het stellen van kaders. Maar wat als we die controle loslaten en de regie bij de medewerker leggen? Het resultaat is verrassend positief! Zoals Steve Jobs ooit zei: “It doesn’t make sense to hire smart people and then tell them what to do; we hire smart people so they can tell us what to do.” Wij kunnen het niet beter verwoorden. We leggen je uit wat het je oplevert als je de regie bij de medewerker legt. 

Leg deze 5 onderdelen bij de medewerker 

We schreven al eens een blog over welke 5 onderdelen van de gesprekscyclus je bij een medewerker kunt neerleggen, zoals het stellen van doelen en het ophalen van collegiale feedback. Medewerkers hechten daardoor veel meer waarde aan de gesprekscyclus en ervaren het als een leuk proces. Daarnaast bespaart het de manager een hoop tijd. Maar het geven van de regie aan de medewerker heeft nog veel meer voordelen, waar je in eerste instantie misschien niet direct aan denkt. We leggen de vier grootste voordelen uit!

De 4 grootste voordelen van ‘regie bij de medewerker’

1. Verantwoordelijkheid
Wanneer medewerkers de regie hebben over hun eigen werk, voelen ze zich meer verantwoordelijk voor hun resultaten. Ze nemen eigenaarschap en zijn meer gemotiveerd om hun doelen te bereiken. Dit verantwoordelijkheidsgevoel leidt tot betere prestaties en een grotere toewijding aan hun werk.

2. Autonomie 
Autonomie is een belangrijke drijfveer voor medewerkers. Mensen vinden regelruimte fijn en hebben graag de vrijheid om hun eigen beslissingen te nemen en hun werk te organiseren. Het gevolg: loyale medewerkers. Wanneer je medewerkers weinig regie geeft, dan vinden ze hun werk vaak minder leuk. Of wanneer ze bijvoorbeeld niet kunnen bepalen wanneer ze thuiswerken, zijn ze sneller geneigd om naar ander werk te zoeken waar dat wel mogelijk is. Het bieden van autonomie zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, wat leidt tot een hogere tevredenheid en minder verloop. 

3. Creativiteit
Als je medewerkers precies vertelt hoe ze hun werk moeten doen, beperk je hun creativiteit en innovatievermogen. Ze zullen dan simpelweg je instructies kopiëren en niet snel met nieuwe ideeën komen. Dat kan best saai worden! Als je medewerkers daarentegen de regie geeft om zelf te bepalen hoe ze hun werk doen, dan kunnen ze je verrassen met innovatieve ideeën en oplossingen. Ze komen misschien wel met verbeteringen die je zelf nooit had bedacht. Vrijheid stimuleert dus creativiteit, en creativiteit vergroot weer de kans op vernieuwing, wat uiteindelijk kan leiden tot betere bedrijfsresultaten.

4. Betrokkenheid
Wanneer medewerkers invloed hebben op hun werk, voelen ze zich meer betrokken bij het bedrijf. Ze ervaren namelijk dat ze het werk ook voor zichzelf doen, waardoor ze zich echt onderdeel van de organisatie voelen. Zonder deze invloed kan gelatenheid de overhand nemen en kunnen medewerkers het gevoel hebben dat ze hun werk alleen voor ‘de baas’ doen. En zoals je misschien al weet: hoge betrokkenheid zorgt voor minder verloop en betere resultaten. 

Hoeveel regie ervaren medewerkers daadwerkelijk?

Het ervaren van regie en betrokkenheid is een cruciale pijler in medewerkerstevredenheid. Daarom meten we bij Teampeak altijd in welke mate onze medewerkers regie ervaren. Het is onderdeel van ons medewerkerstevredenheidsonderzoek. En dat meten we niet één keer in de twee jaar, maar het hele jaar door. Zo hebben we altijd een vinger aan de pols en behalen we de beste resultaten. 

Nieuwsgierig hoe wij de regie bij de medewerker bij de medewerker leggen? We leggen het graag aan je uit en laten je zien hoe de Teampeak app hieraan bijdraagt. Neem contact met ons op of lees meer over welke onderdelen je bij de medewerker neer kunt leggen

Categorieën
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound