Nieuws

De kracht van data: stuur op de performance en potentie van medewerkers met de Nine Grid-methode

We zien het helaas nog te weinig: het gebruiken van data om strategische veranderingen door te voeren. Organisaties verzamelen wel data als het gaat om de prestaties van medewerkers, maar daar houdt het vaak op. Zonde, want je kunt deze data slim inzetten! Wij stimuleren organisaties graag om data te verzamelen én te analyseren, zodat je gericht op de performance en de potentie van medewerkers kunt sturen. We leggen je uit hoe je dit met behulp van de Nine Grid-methode kunt doen. 

Van gesprekken naar waardevolle data

De HR-afdeling is over het algemeen druk bezig om analytischer naar data te kijken. Traditioneel wordt er met name naar de ‘harde’ kant gekeken, zoals het salaris en de verzuimcijfers. De performance van medewerkers is vaak nog ‘soft’. Er worden gesprekken gevoerd en testen gemaakt, maar deze data wordt nog niet omgezet in data die geanalyseerd kan worden. Met de moderne software van tegenwoordig kun je dit echter makkelijk realiseren. Met goede software kun je gesprekken namelijk omzetten in data en een datamodel opbouwen, waarmee je een rijke bron met informatie over je organisatie creëert. Op deze manier krijg je niet alleen diepgaand inzicht in de performance en potentie van je medewerkers, maar je kunt deze informatie ook slim gaan inzetten! 

De Nine Grid-methode: inzicht de prestaties binnen je team

Je kunt deze data effectief benutten door gebruik te maken van de Nine Grid-methode. Dit model plaatst medewerkers in een raster gebaseerd op twee assen: hun performance staat op de X-as en hun potentie op de Y-as.

  • X-as (Performance/taak): op deze as plaats je medewerkers op basis van hoe goed ze presteren in hun huidige rol, van laag naar hoog. 
  • Y-as (Potentieel): op deze as plaats je medewerkers op basis van hun potentie binnen de organisatie, van laag naar hoog.

Het Nine Grid model heeft in totaal 9 vakken waarin medewerkers kunnen vallen. Door medewerkers in dit model te plaatsen, zie je niet alleen wie er goed of slecht presteert, maar ook wie potentie heeft voor groei in andere gebieden. Het biedt een helder overzicht van de capaciteiten en mogelijkheden binnen je team.

Strategische personeelsplanning

De informatie in het Nine Grid model kun je als manager gebruiken voor een strategische personeelsplanning. Je ziet bijvoorbeeld waar er vraag is naar opleiding en je kunt anticiperen op toekomstige bedrijfsvereisten. Wanneer de aard van de dienstverlening bijvoorbeeld verandert, dan kun je snel beoordelen of je de benodigde competenties al in huis hebt. Met deze inzichten kun je gericht sturen binnen je team en zowel de prestaties van het team als je eigen rol als manager verbeteren

Begin met analyseren, het liefst vandaag nog

Het gebruik van data-analyse en methoden zoals de Nine Grid is een groeiend fenomeen in de HR-wereld en het wordt door slimme software ook steeds toegankelijker voor middelgrote en kleine bedrijven. Ons advies is altijd: begin gewoon met analyseren en stel een nulpunt vast. Vanuit daar kun je verder gaan bouwen aan je analyses. Hoe eerder je begint, hoe sneller je een databron opbouwt die je slim kunt inzetten. 

Weet je niet waar je moet beginnen met het verzamelen en analyseren van data? Dan helpen wij je graag verder! Teampeak maakt gebruik van slimme software waarmee je zowel data kunt verzamelen als analyseren. Neem eens contact met ons op, dan laten we je graag zien hoe dat eruitziet en wat de mogelijkheden zijn.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound