Persoonlijke ontwikkeling en een waardevolle bijdrage leveren zijn steeds belangrijkere drijfveren voor werknemers. In carrièreperspectief betekent dit soms dat je niet altijd de ladder op hoeft te kijken voor een volgende functie, maar ook in breder perspectief kunt kijken naar wat het beste bij een persoon past. Daarom is het individu zo belangrijk voor groei.
Persoonlijke ontwikkeling draait niet alleen om het behalen van functie- en prestatiegerichte doelen. Het kan ook gaan om een bredere visie op werk. Hoe voelt iemand zich op zijn plek? Voelt diegene zich in balans? Juist hier ligt de kracht van een persoonlijke aanpak. Door mensen de ruimte te geven om hun werk op hun eigen manier in te richten, ontstaat niet alleen meer werkplezier, maar ook een betere balans tussen werk en privé. Denk aan kleine veranderingen, zoals het zelf kunnen kiezen van je bureau-opstelling of de vrijheid om je werkplek te personaliseren. Het lijken kleine dingen, maar ze kunnen een grote impact hebben op het werkgeluk van medewerkers.
Waarom persoonlijke aandacht belangrijk is voor iedereen
Een persoonlijke aanpak heeft meerdere voordelen, voor het individu én de organisatie:
- Medewerkers voelen zich gehoord en gewaardeerd.
- Persoonlijke ontwikkeling op maat verhoogt de loyaliteit van medewerkers.
- Gelukkige medewerkers leiden tot minder verzuim.
- Hogere productiviteit door betere motivatie en werkplezier.
- Langere behoud van medewerkers binnen de organisatie.
- Kostenbesparing door minder personeelsverloop.
Op grote schaal toch persoonlijk blijven
Het klinkt misschien tegenstrijdig: hoe blijf je persoonlijk als je een grote organisatie runt? Een van de sleutels is het bieden van duidelijke hulpmiddelen en kaders, maar tegelijkertijd veel vrijheid bij de medewerker laten. Je wil voorkomen dat dingen voelen als een verplichting. Juist door de medewerker zelf de regie te geven, creëer je ruimte voor persoonlijke groei.
Onze tip? Houd bijvoorbeeld eens ontwikkelgesprekken op een ander moment dan juni en december. Of laat medewerkers zelf kiezen wanneer ze het gesprek aangaan. Zo maak je persoonlijke ontwikkeling minder beklemmend en meer afgestemd op de werkelijke behoeften van het individu.
Belonen en ontwikkelen: knip ze los
Een ander belangrijk aspect van persoonlijke groei is het loskoppelen van belonen en ontwikkelen. Niet iedereen is op elk moment in zijn of haar carrière bezig met ambities of het najagen van nieuwe doelen. Soms willen mensen simpelweg hun werk goed doen en er plezier aan beleven. Dit geldt bijvoorbeeld voor senior medewerkers, die vaak al een schat aan ervaring hebben. Door deze mensen te dwingen om zich te blijven ontwikkelen, terwijl ze daar misschien helemaal geen behoefte aan hebben, creëer je juist weerstand. Accepteer dat sommige mensen tevreden zijn met waar ze staan, en respecteer dat.
De rol van HR: faciliteren en ruimte geven
HR speelt een cruciale rol in het ondersteunen van persoonlijke groei. Ze moeten kaders stellen en een duidelijke methodiek aanreiken, maar tegelijkertijd medewerkers en managers de vrijheid geven om daarbinnen hun eigen weg te vinden. Als HR te veel in de controlemodus schiet, loopt men het risico dat ontwikkelgesprekken en doelen alleen maar worden gezien als een verplicht nummer. Het is aan HR om dit te voorkomen door eigenaarschap bij de medewerkers te stimuleren en te zorgen dat zij zich ontwikkelen op een manier die bij hen past.
Technologie als ondersteuning van persoonlijke ontwikkeling
Platforms zoals Teampeak bieden bijvoorbeeld een omgeving waarin medewerkers en managers eigenaarschap hebben over hun ontwikkeling. Het is hierbij belangrijk dat technologie niet als obstakel fungeert. Soms staan HR-processen, zoals het moeten wachten op goedkeuring of het invullen van formulieren, in de weg van snelle actie. Technologie moet juist de flexibiliteit bieden om direct aan de slag te gaan met persoonlijke groei, zonder belemmeringen.
Zelf de mogelijkheden van Teampeak ervaren? Neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.