Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dat weet jij als HR manager als geen ander. Maar als je zélf die fout begaat? Dat wil natuurlijk niemand. In deze blog laten we je de meest gemaakte HR flaters zien én vertellen we je natuurlijk hoe je ze voorkomt. Herken jij er eentje uit je eigen werkervaring?
Flater 1: Onvoldoende voorbereiding op sollicitatiegesprekken
Alle hens aan dek: er staat een vacature open. De sollicitaties zijn massaal binnen gekomen en je begint vol enthousiasme aan de gesprekken. Je neemt de kandidaat aan waar je lekker mee hebt zitten kletsen. Maar dan blijkt nét nadat de proeftijd is afgelopen, dat deze persoon bij jouw bedrijf toch niet zo op zijn/haar plek zit.
Gevolg: Tijd- en geldverspilling, oplopende werkdruk voor het team en een onprofessionele indruk.
Oplossing: Het werving- en selectieproces is een van de momenten voor jou als HR manager om actief bij te dragen aan het succes van het bedrijf. Maak daarom tijdens sollicitatiegesprekken gebruik van competentiematrixen en gedragsgerichte vragen om de juiste kandidaat te selecteren. Zo zorg je voor een betere match tussen de kandidaat en de functie.
Flater 2: Geen aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
Ontwikkeling en groei zijn belangrijke drijfveren voor medewerkers om gezonde uitdaging in hun werk te vinden. Door de organisatiedoelen een-op-een te kunnen vertalen naar persoonlijke leerdoelen, is er niet alleen sprake van persoonlijke groei bij medewerkers, maar dragen ze ook bij aan de organisatiedoelen. Dit doen ze vervolgens op een manier die bij hun persoonlijkheid, manier van werken en functiecompetenties past.
Flater 3: Onvoldoende aandacht voor diversiteit en inclusie
Iedereen draagt op zijn of haar eigen manier iets bij aan een bedrijf. Verschillende perspectieven kunnen samen leiden tot mooie resultaten. Maar om die verschillende perspectieven te ontvangen én te horen, zul je divers moeten werven.
Gevolg: Een homogene bedrijfscultuur, zal ervoor zorgen dat sommige mensen zich als een vreemde eend in de bijt voelen. Er is dan een kleine kans dat ze hun mening eerlijk zullen geven wanneer deze wel gewenst is. Oplossing: Stel diversiteitsdoelen en zorg voor een gevarieerde samenstelling van medewerkers. Dit bevordert een inclusieve cultuur waarin iedereen zich gehoord voelt.
Flater 4: Onvoldoende aandacht voor de mentale gezondheid van medewerkers
Burn-out is de nummer één oorzaak van ziekteverzuim. Een slechte werksfeer, een te hoge werkdruk en te weinig aandacht voor stress en veiligheid op de werkvloer dragen bij aan dit ziektebeeld.
Oplossing: Praat met medewerkers over hun mentale gezondheid en creëer zo een open cultuur waarin medewerkers zich veilig genoeg voelen om te delen wat hen bezighoudt. Dit bevordert een gezonde werkomgeving waarin iedereen gemotiveerd blijft om samen te werken aan het succes van een bedrijf.
Flater 5: Geen gebruik maken van beschikbare data
Data is tegenwoordig overal en kan een solide basis vormen voor belangrijke bedrijfsbeslissingen. Veel organisaties verzamelen wel data over de prestaties van hun medewerkers, maar doen er vervolgens niks mee. Dat is ontzettend zonde!
Oplossing: Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar de ‘harde’ data, zoals salaris en uren, die een medewerker oplevert. Maar zet ook ‘soft’ data die voortkomt uit gesprekken om in analyseerbare cijfers. Gebruik deze inzichten om gerichte verbeteringen door te voeren.
Flater 6: Tevredenheid van medewerkers vergeten
Het gebeurt stiekem nog te vaak: medewerkers die worden beoordeeld, maar niet de gelegenheid krijgen om feedback te geven op de organisatie en het management. Geroddel bij de koffiemachine, scheve blikken en gefluister in de gangen: dit zijn allemaal signalen van een gebrek aan transparantie. Tenslotte moeten medewerkers gissen naar het beleid en de beweegredenen van het management voor bepaalde keuzes.
Oplossing: Je voorkomt ontevredenheid bij medewerkers door te investeren in een open en eerlijke werkcultuur met duidelijke communicatie. Met een regelmatige vergadering geef je medewerkers de gelegenheid vragen te stellen en feedback te delen. Zo stimuleer je de betrokkenheid bij het bedrijf.
Kun je wel een tool gebruiken die je bijstaat in jouw werkzaamheden? Teampeak staat voor je klaar. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of vraag een demo aan.