Nieuws

Geef als manager het goede voorbeeld: 5 sleutels tot succes

Geef als manager het goede voorbeeld: 5 sleutels tot succes

Wees eens eerlijk: hoe gaat het bij jou als manager? Ben je een leider die het team inspireert en motiveert, of denk je dat er nog ruimte is voor verbetering? We benadrukken altijd het belang van High Performance Management, maar wist je dat je als leidinggevende 70% invloed hebt op het werkklimaat? Je speelt als manager dus een grote en belangrijke rol! We leggen in deze blog uit hoe je als manager het goede voorbeeld geeft en daarmee het werkklimaat positief beïnvloedt.

Een high performance werkklimaat

Een high performance werkklimaat is een werkomgeving waarin mensen worden uitgedaagd om te groeien en waar ze met passie en plezier kunnen werken en zich gewaardeerd voelen. Dit betekent dat je inspeelt op de grootste drijfveer van mensen: persoonlijke ontwikkeling. Het gaat niet alleen om hard werken, maar juist om het ervaren van zingeving en het inzetten van talenten. Je kunt allerlei tools inzetten om een high performance werkklimaat te realiseren, zoals het bieden van opleidingsmogelijkheden, maar als manager heb je dus de grootste invloed.  

Managers die met oplossingen komen, krijgen problemen

Als je een high performance werkklimaat wilt creëren, moet je als manager ten eerste een ‘growth mindset’ hebben. Traditioneel focussen managers voornamelijk op controle, maar daarmee haal je niet het beste in mensen naar boven. Als manager moet je jezelf een nieuwe mindset aanleren en verschuiven van controle naar vertrouwen. Dit betekent dat je ziet dat medewerkers potentie hebben en hen ook aanspreekt op hun krachten en talenten. 

Wij zeggen altijd: managers die met oplossingen komen, krijgen problemen. Terwijl managers die met problemen komen, oplossingen krijgen. In het eerste geval ligt de focus op controle en vraag je medewerkers om jouw oplossing te kopiëren. In het tweede geval focus je op groei en zullen medewerkers zelf met oplossingen komen (die zijn misschien wel beter dan die van jou). Maar nog belangrijker: medewerkers zullen zich meer verantwoordelijk en betrokken voelen, en je stimuleert hun creativiteit. 

De 5 sleutels tot succes 

Wil je als manager het goede voorbeeld geven, dan moet je dus niet met oplossingen komen. Je geeft juist het goede voorbeeld als je medewerkers vertrouwen geeft en stimuleert om zelf na te denken. Dat kun je doen met de volgende 5 sleutels tot succes! 

1. Stel duidelijke en inspirerende doelen

Zorg ervoor dat je duidelijke en inspirerende doelen stelt. Dit betekent dat je niet alleen over targets praat, maar juist het ‘verhaal’ achter de doelen vertelt. Daarbij is het belangrijk dat je de individuele doelen van de medewerkers aanspreekt. Laat zien dat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren en impact kunnen maken. Zeg dus niet dat je als organisatie de omzet met 10% wilt laten groeien, maar vertel bijvoorbeeld dat je klanten beter wilt bedienen en dat je daarvoor de hulp van je medewerkers nodig hebt. 

2. Spreek talenten aan

Leer de unieke talenten van je teamleden kennen en benut deze. Laat daarnaast zien dat je hun capaciteiten waardeert en dat je ze vertrouwt. Hierbij verschuift je mindset van controle naar groei en vertrouwen. Het resultaat: medewerkers gaan vanzelf harder werken en presteren beter. Wil je weten wat de unieke talenten van je medewerkers zijn? Gebruik dan eens één van onze talenttesten

3. Geef medewerkers verantwoordelijkheid en regie 

Durf de regie bij je medewerkers neer te leggen en geef ze de vrijheid om hun werk op hun eigen manier te doen. Medewerkers zullen zich dan meer verantwoordelijk voelen voor hun resultaten. Ze nemen eigenaarschap en zijn gemotiveerd om hun doelen te bereiken. Daarnaast zal ook de loyaliteit, creativiteit en betrokkenheid vergroten. 

4. Creëer een feedback klimaat

Eén van de pijlers van een high performance werkklimaat is het geven van 360 graden feedback. Creëer daarom een feedback klimaat en geef zelf het goede voorbeeld door regelmatig positieve en constructieve feedback te geven. Dit helpt bij de groei en ontwikkeling van je team.

5. Investeer in teambuilding

Ten slotte: investeer in teambuilding. Teambuilding zorgt voor verbondenheid en versterkt de samenwerking. Als medewerkers elkaar goed kennen, weten ze elkaar ook beter te vinden. Zorg er dus voor dat je als manager regelmatig activiteiten plant die de verbondenheid en samenwerking versterken. 

Reflectieopdracht: hoe scoor jij? 

Als je een ‘stoere’ manager bent, vraag dan eens feedback aan je team op de 5 genoemde punten. Zijn er misschien onderdelen waarop je wellicht nog meer ‘punten’ kunt scoren? Wij doen dit vaak bij klanten en het levert altijd mooie inzichten op. Als je vervolgens investeert in deze punten, dan zul je zien dat zowel de resultaten als het geluk van je medewerkers verbeteren. 

Benieuwd hoe je op deze 5 punten kunt reflecteren? En hoe je ze daarna ook kunt verbeteren? Neem dan contact met ons op! We leggen je graag uit hoe wij te werk gaan. Of lees direct meer over het creëren van een high performance werkklimaat

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound